Tags

, , ,

  • “Rugaciunea este o cerere. Esenta unei cereri, spre deosebire de constrangere, este ca poate sau nu sa primeasca raspunsul asteptat. Iar daca o Fiinta inteleapta in mod infinit asculta cererile unor fapturi finite si neghioabe, cu siguranta ca uneori le va da raspunsul asteptat si alteori le va refuza. <Succesul> invariabil in rugaciune n-ar proba defel doctrina crestina. Ar proba ceva mai degraba de tipul magiei: o putere a anumitor fiinte umane de a controla sau de a constrange cursul naturii.”
  • “In Ghetsimani, cel mai sfant dintre toti cei ce au inaltat cereri s-a rugat de trei ori ca un anume pahar sa fie indepartat de la EL. Dar n-a fost. Dupa acest episod, se poate renunta la ideea ca rugaciunea ne este recomandata ca un soi de truc infailibil.”
  • “Rugaciunea este fie o pura iluzie, fie un contact personal intre persoane embrionare, incomplete (noi) si Persoana concreta prin excelenta. Rugaciunea in sensul de cerere, prin care dorim lucruri, este o mica parte din ea; marturisirea si penitenta sunt pragul; adorarea este sanctuarul; prezenta si viziunea lui Dumnezeu si faptul de a te bucura de el sunt painea si vinul. In acest context ni se arata Dumnezeu. Faptul ca raspunde rugaciunilor este un corolar – nu in mod necesar cel mai important – al acestei revelatii. Invatam ce face Dumnezeu pornind de la ceea ce este El.”
  • “Ar fi si mai rau sa-i consideram pe cei care obtin lucrurile cerute in rugaciune un fel de favoriti ai curtii, oameni cu trecere pe langa tron. Rugaciunea refuzata a lui Cristos in Ghetsimani raspunde indeajuns acestei idei. Si nu cutez sa omit afirmatia incomoda pe care am auzit-o candva din gura unui crestin incercat: “Am vazut multe raspunsuri extraordinare la rugaciune si nu putine mi s-au parut miraculoase. Dar de obicei au loc la inceput: inainte de convertire sau imediat dupa aceea. Pe masura ce viata crestina merge inainte, tind sa fie mai rare. Refuzurile, de asemenea, nu doar sunt mai dese; devin din ce in ce mai greu de confundat, mai apasate.” […] Cand Dumnezeu devine om, Omul acela, dintre toti, este cel mai putin mangaiat de Dumnezeu in clipa in care nevoia Sa este cea mai mare. E aici o taina care, chiar daca as avea puterea, n-as avea probabil curajul de a o explora. Intre timp, oamenii marunti ca dumneavoastra si ca mine, daca se intampla ca rugaciunile noastre uneori sa fie implinite, in ciuda oricaror sperante si probabilitati, ar face bine sa nu traga concluzii pripite in interes propriu. Daca am fi mai puternici, am fi tratati cu mai putina tandrete. Daca am fi mai curajosi, am fi trimisi, cu mai putin ajutor, sa aparam avanposturi mult mai disperate in marea batalie.”