Tags

,

Unii cercetatori, printre care si psihiatrul M. Scott Peck si psihologul Dorothy Tennov, au ajuns la concluzia ca experienta indragostirii nici n-ar trebui sa presupuna sintagma “dragoste”. Dr. Tennov a inventat termenul de contopire pentru indragostire, astfel incat sa faca distinctia dintre aceasta si ceea ce considera ea ca ar fi iubirea adevarata. Dr. Peck sustine ca indragostirea nu este o iubire adevarata din trei motive:

  1. Indragostirea nu este un act de vointa sau o alegere constienta. Cel mai adesea, ne indragostim intr-un moment nepotrivit si de cine nu trebuie.
  2. Nu presupune efort. Tot ceea ce facem in starea de indragostire presupune foarte putina disciplina sau niciun efort constient din partea noastra.
  3. Cel care este “indragostit” nu este cu adevarat interesat de progresul personal al celuilalt. Daca avem vreun scop in minte atunci cand ne indragostim, acela este de a sfarsi cu singuratatea noastra si sa ne asiguram poate prin casatorie de acest rezultat. Bineinteles ca persoana cealalta este perfecta si nu trebuie sa se schimbe.